Het toverwoord is: lenen!

Column

Het toverwoord is: lenen!

Sinds ik tegen de bibliotheekbranche ben aangelopen, praat ik met iedereen vol vuur over de uitdagingen van de branche. Ik leg dan uit wat er allemaal gaande is, wat mijn bedrijf daar in doet en wat ik zo meemaak en tegenkom.

Letterlijk vallen dan van mijn gesprekspartners soms de monden open. Tjonge, jonge zeggen ze dan, nooit gedacht dat er zoveel beweging is binnen deze toch wat ouderwetse bedrijfstak.

Ook toen ik vorige week met een trainster mijn bibliotheekwerkzaamheden besprak, vertelde ze me dat haar gedachte aan een bibliotheek meteen gaat richting een ouderwets, ingeslapen instantie. Zelf komt ze uit IJsselstein maar daar heeft ze al jaren de bibliotheek niet meer bezocht. Ze heeft kortom een mening over de bibliotheek die is gebaseerd op ervaringen in het verleden en die niet gestoeld zijn op recente gebeurtenissen.

En zo heb ik veel gesprekken met mensen die vooral vanuit eigen jeugdervaring de branche nog bezien in plaats van dat ze zelf de laatste jaren wel eens een bibliotheek zijn binnengelopen.

Er is kortom nog een hele wereld aan betere profilering te winnen voor de branche. Hele groepen van de bevolking hebben nog steeds een (licht) negatieve kijk op de bibliotheekbranche. Zelf schat ik in dat mensen met een leeftijd tussen de 15 en de 50 vaak niet meer naar de bibliotheek komen, terwijl ze wel veel lezen. De boeken kopen ze veelal bij boekenhandels of via internet. Mijn partner krijgt ook zeer regelmatig boeken van andere vriendinnen, die deze al uitgelezen hebben. Ik vermoed dan ook dat er veel boeken onder vrienden worden uitgeleend. Mensen spelen privé bibliotheekje zogezegd.

Hoe kunnen we deze grote bevolkingsgroep weer voor ons winnen?

Het antwoord hierop is niet echt eenvoudig maar graag doe ik een suggestie aan de hand. Als ik kijk naar hoe de gemiddelde bibliotheek zich profileert op website of via brochures dan valt me altijd op dat er zo veel tekst wordt gebruikt. Hele lappen tekst staan op websites, inhoudelijk (hopelijk) sterke stukken worden gebruikt voor brochures. Worden deze teksten echter gelezen?

Het antwoord ken je denk ik al. Nee, lange teksten worden niet gelezen. Daarom zullen we meer toe moeten gaan richting kort en bondig formuleren. Weinig tekst, goede voordelen benoemen waarom een klant lid moet worden bij een bibliotheek en uitdagende en ondersteunende foto’s erbij zetten; dat trekt meer aan.

Als ik dan het woord lenen eens pak. De bibliotheek leent boeken, dat is voor iedereen wel duidelijk. Maar is lenen nu sexy voor onze klanten? Nee, dat niet. Als we de voordelen van lenen nu wat duidelijker gaan profileren, dan zal lenen wel degelijk sexy kunnen worden. Ik probeer het hieronder te verduidelijken.

De voordelen van boeken lenen:

  • Milieuvriendelijk: minder bomen worden gekapt voor het drukken van boeken
  • Goedkoop; boeken lenen is goedkoper dan boeken kopen
  • Onbeperkt ruilen en uitproberen; klanten kunnen eens nieuwe of andere boeken uitproberen, het kost de klant niets extra’s en het levert wellicht veel op.

Als we deze drie voordelen nu eens duidelijker gaan neerzetten. Waar milieu overal zo’n issue is daar kunnen wij ons juist ook goed profileren. Bibliotheken zijn milieuvriendelijk!! Dat klinkt toch al een stuk beter dan het woord lenen te gebruiken?

Als we nu allemaal minder inhoudelijk ons gaan profileren maar met kortere, bondigere statements in voordelen de klanten zoeken, is de kans dat we verloren doelgroepen binnenkrijgen een stuk groter.

Dan denken doelgroepen aan de milieuvriendelijke boekenleverancier als ze over het over bibliotheken hebben..! Dat zou toch gaaf zijn?!